ylapalkki

Hanke keskeytetty (lisätietoja tiedotteissa).

Hanketta voitaisiin jatkaa, jos kiinnostuneita ilmottautuu lisää (voi laittaa minulle sähköpostia). Yksi mahdollisuus olisi valokuituverkon yhteisrakentaminen Elenian kanssa. Yhteisrakentaminen toisi kustannussäätöjä, nykyisellä liittymä määrällä voisi päästä jopa 2000-2500€ per liittymä hintoihin, mutta monikaan ilmottautuneista ei ole valmis maksamaan liitymästä juurikaan yli 1500€. Siikaverkkoon on otettu yhteyttä asian tiimoilta, katsotaan miten Siikaverkolla asiat etenee Haapaveden osalta.


Toki jos hanke herätti kiinnostusta muuallepäin niin mielelläni annan vinkkejä ja karkeita hinta arvioita toteutusta varten, suurin työ on kuitenkin liittymishalukkuuden selvitys ja paras tulos siinä tuli soittamalla jokainen talous läpi, joten paikallistuntemus on hyvin tarpeellista. Itse odotin pohjoispuolen osalta likimain samaa tai parempaa tulosta kuin eteläpuolelta niin olisi ollut helpompi soitella loput taloudet läpi. Koska tulos oli hyvin heikko ja jokaisen yhteystietojen selvitys ottaa oman aikansa niin siihen kuluisi aivan liikaa omaa aikaa ja pahimmassa tapauksessa liittymämäärä ei kasva juuri ollenkaan.

Ennenkuin saadaan mitään nopeampaa verkkoa, niin kannattaa testailla josko 3G-verkko tarjoaisi nopeampia yhteyksiä. Ainakin iltasin se tuntuu olevan monesti nopeampi. Kaikki ADSL käyttäjät huomio, jos Elisa lähestyy liittymän irtisanomisella (aivan sama millä perusteella) silloin on mahdollisuus saada korvaava yhteys Elisalta (valokuitu ja mahdollisesti jopa ilmaiseksi) eli ottakaa minuun yhteyttä mietitään hyvä konsti siihen.

Päivitetty 5.5.2021

Alla vanha sisältö, jos kiinostaa lukia ja haluaa ideoita oman valokuituverkon toteutukseen.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Mieluskylälle on suunnitteilla oma valokuituverkko. Perustettava osuuskunta tai rekisteröitynyt yhdistys toimii voittoa tavoittelemattomana ja ajaa jäseniensä etua, tarjoamalla laadukkaat ja edulliset tietoliikenne yhteydet + tarpeen mukaan muita tietoverkkoihin liittyviä palveluita (esimerkiksi sähköposti, kotisivutila, virtuaalipalvelimet, vpn-yhteydet, ... ). Toiminta-alue olisi Mieluskylä tai korkeintaan Haapavesi, jos toiminta lähtee laajenemaan.

Verkon perustamista olen suunnitellut jo useita vuosia, 2020 vuonna päätin aloittaa hankkeen ja ensimmäiset varsinainen kyselyt lähti joulukuussa, toki jo aijemmin tuli kysyttyä joiltakin kiinnostusta etukäteen. Nyt hanke etenee ja tavoite olisi, että tänä vuonna alkaa verkon rakennus. Suureksi yllätykseksi Siikaverkko alkoi myös suunnittelemaan valokuituverkkoa Haapavedelle, joten otin yhteyttä Siikaverkkoon ja he suhtautuivat Mieluskylän hankkeeseen todella postitiivisesti toivoivat, että valokuituverkko saadaan rakennettua joko omana tai Siikaverkon hankkeena. Yhteistyötä on tarkoitus Siikaverkon kanssa tehdä. Siikaverkko alkaa kartoittamaan kiinnostuneita verkkokyselyn avulla ja rakentaa verkon ensisijaisesti alueille joissa eniten kiinnostusta ja paras asiakaspeitto. Siikaverkko osuuskunnasta voi lukea lisää https://siikaverkko.fi/

Oma hanke on kerran aloitettu niin vien hankkeen loppuun asti (toivottavasti lopputuloksena on edullinen valokuituverkko), koska täyttä varmuutta ei ole saadaanko muuten valokuituverkkoa Mieluskylälle. No onhan täällä PPO:n laittamat kuidut eli nykyään Elisan. Elisalta hyvällä tuurilla saa kuidun noin 3000€:lla, mutta tahtoo hinnat pyöriä kovasti yli (+ x tuhatta euroa) ja käyttömaksukaan ei ole halpa ja se taitaa mennä sijoittajien taskuun ja suurelta osin vielä ulkomaille.


Liittymis halukkuutta on selvitetty pienellä otannalla joen eteläpuolella ja halukkaita oli 39% kiinteistöistä ja vastaukset tuli 54%:lta (kaikkia kiinteistön omistajia ei tavoitettu). Seuraava vaihe on selvittää kiinnostuneisuutta isommalla otannalla joen pohjoispuolelta. talkoolaiseksi saa ilmoittautua (ota yhteyttä).


Liittymän käyttömaksu määrätyy todellisten ylläpitokulujen mukaan. 10€/kk per aktiivinen liittymä (ei peritä varauksilta). Varsinaisia nopeusluokkia ei ole, kaikilla on tasapuolisesti käytettävissä koko runkoyhteyden kapasiteetti, niin ettei se haittaa muita verkon käyttäjiä. Samaan tapaan kuin yrityksissä, kouluissa, kirjastoissa jne (toisin sanoen yhteisö). Mitä enemmän maksajia sen nopiampi runkoyhteys voidaan ottaa.


Liittymän hinnan määräytyminen:

Liittymän hinta riippuu täysin liittymän ja varauksen ottajista, mitä enemmän ottajia, sitä halvempi. Kallein kustannus on verkon kaapelointi, maakaapeloituna se käyttää liittymän hinnasta noin 80%. Maakaapeloinnin hintaa olen selvittänyt muutamilta yrittäjiltä ja laskennallisesti per liittymä kaapelointia saisi olla noin 200 metriä, mielellään alle. Liittymä vaihtoehtoja on useita, myös varaus löytyy jos valokuidulle ei ole vielä tarvetta. Liittymismaksusta noin puolet pitäisi saada kotitalousvähennyksiin (kotitalousvähennys 40%) eli 1500€ liittymismaksusta saisi 300€ takaisin (-100€ verottajan omavastuu). Kotitalousvähennysosuus lasketaan tarkemmin, kun verkon kaapelointi suunnitelmaa tehdään ja selviää paljonko töistä sijoittuu tonteille.


Laskennallisesti maakaapeloidulla verkolla liittymien ottajia (sisältäen varaukset) pitäisi olla vähintään 65% kiinteistöistä, jotta päästään tavoitehintaan eli enintään 1500€ ja kun prosentit siitä kasvaa alkaa liittymän hinta laskea.

Oletettavasti 65% osuuteen on hankala päästä, joten näillä näkymin alustavilla hinnoilla 1500€ liittymismaksu ei riitä. Nyt odotetaan ensin tulokset pohjoispuolelta ja jatkosta tiedotetaan nettisivuilla ja sähköpostitse.


Ilmakaapeloinnin tekijöitä en ole löytänyt tältä alueelta, mutta se olisi kaikista kustannustehokkain tapa, koska voitaisiin hyödyntää olemassa olevia pylväitä, jotka voidaan sähköverkon maakaapeloinnin yhteydessä lunastaa omaksi tai maakaapeloida verkko. Jos löytyy ilmakaapeli verkon tekijä tai on arvausta kuka verkkoa voisi rakentaa, ota yhteyttä, mielelläni kysyisin €/m arvion ja toivottavasti saadaan hankkeelle lisää kannattavuutta.


Miksi valokuitu paras ja ainut ratkaisu seuraavaksi 50 vuodeksi. Helppo varmatoiminen ja edullinen ratkaisu. Laitteet kestää pitkään ja niitä tarvitsee vaihtaa vain rikkoutuessa, nopeutta on mahdollisuus nostaa rajatta (vielä rajaa ei ole löytynyt).

Uusien ADSL liittymien myynnin Elisa on lopettanut, mahdollisesti purkaa puhelinkaapelit pois ja kaikki joutuvat mobiilin varaan. Mobiiliverkko tukkeutuu ja netin käyttö menee kaikilla hitaaksi. 5G tulee joskus millonlie (Mieluskylälle) ja sekään ei tuo helpotusta ongelmiin, kuin hetkelliseksi, odotetaan seuraavat 10 vuotta 6G:tä ja sitten 7G:tä … mutta valokuidulla ei koko asiaa tarvitse murehtia, käyttää vain (runkoyhteyttä voidaan kasvattaa tarpeen mukaan) ja  jokainen voi pystyttää vaikka heti oman 5GHz Wifi verkon (1300M) (ja puhelinliittymään ottaa mahdollisimman hitaan nettiyhteyden). Mobiiliverkko (4G) toimii joen eteläpuolella suurimmalla osalla huomattavasti hitaammasti kuin ostettu liittymän nopeus, kaikilla nopeus ei riitä edes käyttötarpeisiin.


Rahoitus: verkon rakentaminen ja kulut katetaan liittymis ja varaus maksuilla, hankkeelle ei ole tarkoitus hakea lainaa. Liittymismaksua peritään sitä mukaan kun kuluja syntyy (mahdollisesti useammassa osassa). Sitova liittyminen tehdään myöhemmin, vasta sitten, kun hanke päätetään toteuttaa. Verkko on valmistuessaan heti velaton, joka mahdollistaa pienet käyttökulut ja hyvin kilpailukykyisen verkkoyhteyden niin hinnassa kuin nopeudeltaan. Mobiililaajakaistojen hinnat pyörii noin 15-25€/kk eli valokuituverkolla voi jopa säästää verrattuna esim. 4G yhteyteen (25€-10€=15€ eli kahdessa vuodessa säästöä 360€).

Tuen saaminen verkonrakentamista varten on hyvin epätodennäköistä johtuen PPO:n (nykyisen Elisan) toteuttamasta runkoverkosta ja liittymävalmiuksista.


Mobiiliverkkojen kehitys 5G mobiiliverkot toimivat alkuvaiheessa korkeilla taajuuksilla, joka tarkoittaa hyvin pientä kuuluvuus aluetta (muutamia satoja metrejä). Kun joskus 5G:tä aletaan hyödyntämään alemmilla taajuuksilla (eli taajuuksia pitää vapautua jostain eli vaikka 2G, 3G tai 4G käytöstä) Silloin kuuluvuus alue on samaa luokkaa kuin nykyisissä verkoissa, mutta verkon kapasiteetti laskee huomattavasti. Näin ollen valokuidun tarve säilyy kokoajan ja oikeastaan tarve vain lisääntyy netin datamäärien kasvaessa. 

Suurena kehityksenä mobiiliverkkojen osalta koko Pohjois-Suomen alueelle (myös osoittain Itä-Suomi ja Keski-Suomi) on Telian ja DNA:n Yhteisverkko joka tarkoittaa sitä, että kaikki Telian ja DNA:n tukiasemat ovat molempien operaattorien yhteiskäytössä ja liittymän käyttäjälle tämä mahdollistaa verkon osalta tupla kapasiteetin ja entistä paremmat kuuluvuusalueet. Haapavedellä tämä käytännössä tapahtuu niin, että Yhteisverkko vaihtaa mastoista tukiasemien laitteet ja sen jälkeen saadaan nauttia Yhteisverkon hyödyistä (muutos tapahtuu arviolta vuoden 2021 aikana). Yhteisverkon piiriin kuuluvat operaattorit ovat DNA, Telia (MOI, Globetel, ...) Elisa ei ole mukana, joten kannattaa miettiä tarkoin mitä operaattoria käyttää.

Päivitetty 22.2.2021